UROLOGIE TIMISOARA







MAI BINE,MAI SIGUR,MAI REPEDE

adenom de prostata


Adenomul de prostata: Ce este?

Prostata este o glanda exocrina si este situata in jurul primei portiuni a uretrei, imediat sub vezica urinara. Uretra traverseaza prostata, astfel incât orice modificare in volum a prostatei va avea repercusiuni asupra uretrei prostatice si implicit, asupra curgerii urinii prin aceasta.

Adenomul prostatei sau Hiperplazia Benigna a Prostatei este o boala ce afecteaza marea majoritate a barbatilor dupa varsta de 55-60 de ani. In jurul varstei de 70 de ani prevalenta acesteia este de 75-80%, iar peste varsta de 80 de ani, practic 90% dintre barbati sufera de aceasta boala.

Cresterea in volum a prostatei se face sub influenta hormonilor masculini, respectiv a testosteronului. In stabilirea simptomelor bolii, un rol important îl au si fibrele musculare netede ce fac parte din structura acestei glande. Tonusul acestor fibre creste, ceea ce determina un obstacol suplimentar in evacuarea urinii.


Diagnosticul adenomului de prostata cuprinde anamneza (dialogul cu pacientul), examenul fizic general si cel specific care este reprezentat de tuseul rectal, examenele de laborator (examenul urinii, examenul functiei renale). Deosebit de util este examenul echografic, care pune in evidenta marirea prostatei precum si eventualul volum de urina ce ramane in vezica urinara postmictional. Tot echografic se pot decela si eventuale complicatii ale adenomului, cum este litiaza vezicala (calculi formati in vezica urinara), sau hidronefroza – afectarea rinichilor datorita stagnarii urinii in vezica.

Diagnosticul diferential cel mai important trebuie facut cu cancerul prostatei care are practic aceeasi simptomatologie. Aici, un ajutor important, il constituie examenul numit PSA (Antigen Specific Prostatic). Acest antigen are valori mici in adenomul prostatic, insa creste in cancerul de prostata. Este o determinare ce se face din sangele bolnavului.

In cazul in care exista indicatia de interventie chirurgicala, aceasta are ca scop indepartarea tesutului prostatic excesiv si prin aceasta asigurarea unei curgeri neintrerupte a jetului urinar. Enucleerea laser a adenomului de prostata este cea mai putin traumatizanta si cea mai eficienta metoda de a realiza acest lucru.

Adenomul de prostata: Simptome

Simptomele specifice adenomului de prostata pot fi impartite in simptome legate de umplerea vezicii (iritative) si simptome legate de urinarea propriu-zisa (obstructive).

Cele mai importante sunt

Iritative:
• urinarea nocturna (nicturia) cand pacientul se trezeste cateodata de mai multe ori pe noapte pentru a urina
• mictiunea imperioasa atunci cand pacientul nu mai poate amana mictiunea (nu mai poate tine) care poate merge pana la incontinenta - pacientul pierde urina

Obstructive:
• urinarea cu dificultate (disuria) când pacientul trebuie sa forteze pentru a-si putea goli vezica
• scaderea in forta a jetului urinar
• golirea incompleta a vezicii cand ramane o cantitate de urina ce nu se mai evacueaza

Pentru a putea stabili mai bine importanta acestor simptome in viata pacientului, a fost realizat un chestionar cu 7 intrebari ce se puncteaza de la 0 la 5 fiecare. Rezulta deci un scor cuprins intre 0 si 35. Studii pe loturi largi de pacienti au stabilit ca o suferinta usoara corespunde unui scor de 1-7 puncte, o suferinta medie unui scor intre 8-19 puncte iar o suferinta marcata unuia intre 20-35 de puncte.


Adenomul de prostata: Chestionar - Autoevaluare

Chestionar de autoevaluare a suferintei cauzate de adenomul prostatic (IPSS – International Prostate Symptom Score)

In ultima luna:

1. Cat de des ati avut senzatia ca nu va goliti vezica complet dupa ce ati terminat de urinat?

2. Cat de des s-a intamplat sa trebuiasca sa urinati la mai putin de doua ore dupa ultima urinare?

3. Cat de des vi s-a parut dificil sa amanati urinarea (senzatia ca nu mai puteti “tine” si trebuie sa urinati imediat?

4. Cat de des s-a intamplat ca jetul urinar sa fie slab si sa mearga greu?

5. Cat de des s-a intamplat sa trebuiasca sa fortati pentru a incepe sa urinati?

6. Cat de des s-a intamplat ca in timp ce urinati jetul sa se intrerupa brusc si sa se reia ulterior dupa o scurta perioada?

7. De cate ori va treziti noaptea sa urinati?

Suferinta usoara: 0-7 puncte
Suferinta medie: 8-19 puncte
Suferinta severa: 20-35 puncte

TERAPIA -TRATAMENTUL LASER AL ADENOMULUI DE PROSTATA



Terapia adenomului de prostata (HoLEP)

HoLEP sau enucleerea laser a prostatei (Holmium Laser Enucleation of the Prostate) este o alternativa minim invaziva la chirurgia prostatei.

Laserul Versapulse Holmium pe care il folosim (HoYAG – holmium, yttrium, aluminium, garnet) este un laser de stare solida care emite o lumina cu lungimea de unda de 2150 nm. Avantajul acesteia consta in faptul ca este absorbita rapid si intr-o proportie foarte mare de apa si de lichidul intracelular ceea ce inseamna ca o cantitate mare de energie penetreaza tesutul prostatic pe o distanta de 0.4 mm.

Astfel tesutul prostatic poate fi excizat cu o precizie deosebita, iar pe de alta parte leziunile produse sunt limitate la cei 0.4mm adica nu exista posibilitatea aparitiei unor efecte secundare nedorite. Cu acest laser “what you see is what you get” adica ceea ce vezi este si ceea ce faci, spre deosebire de alte tipuri de laser (verde, dioda) unde penetrarea tesuturilor este mult mai mare si nu poate fi controlata de chirurg.

Numeroase studii clinice au demonstrat superioritatea HoLEP fata de alte metode de chirurgie a prostatei cum ar fi rezectia transuretrala a prostatei (TURP) sau adenomectomia deschisa. Complicatiile intraoperatorii, sangerarea sau sindromul TUR sunt aproape inexistente iar sonda urinara se suprima in ziua urmatoare, pacientul reluandu-si mictiunile fiziologice.

Toate acestea au facut ca enucleerea cu holmium a prostatei (HoLEP) sa fie prima recomandare in tratamentul chirurgical al prostatei facuta de NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence) – organizatia britanica care stabileste standardele de calitate si ghidurile terapeutice in medicina.

 

CLINICA UROLOGICA TIM
CEL MAI MODERN CENTRU DE UROLOGIE DIN VESTUL TARII
DR. TIGARAN DAN TEL 0723246199